Spring til indhold
Hjem » Hvor meget data har jeg brug for i mit mobilabonnement?

Hvor meget data har jeg brug for i mit mobilabonnement?

  • af

Indholdsfortegnelse

For langt de fleste mobilabonnementer gælder det, at der følger en vis mængde data med. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har brug for store mængde data inkluderet i dit abonnement, eller om du kan nøjes med små mængder, er du landet det helt rette sted. Via artiklen her vil du nemlig få gode råd til at spore dig ind på størrelsen på dit dataforbrug. 

Når du bruger din mobil til at gå på internettet, bruges der data. Hvis du har koblet din telefon til en trådløs Wi-Fi-forbindelse, skal du ikke bekymre dig om dit mobildataforbrug, da du i så fald ikke vil bruge løs af de data, der er inkluderet i dit abonnement. 

Er du derimod ikke tilkoblet en Wi-Fi forbindelse, er det en anden snak. I så fald vil dine online aktiviteter dræne dine tilgængelige data, og hvis du er rigtig meget online, risikerer du at løbe tør for tilgængelige data. 

Og det er der ingen, der er interesserede i. Derfor er det vigtigt, at man finder et abonnement med en mængde data inkluderet i sig, der stemmer godt overens med ens faktiske forbrug. 

Hvordan får jeg indsigt i mit dataforbrug?

Når du skal have svar på, hvor meget data der bør være inkluderet i dit mobilabonnement, er det helt centrale derfor, at du får skabt et overblik over, hvor meget mobildata du typisk bruger. 

Her vil en mulighed være at tjekke tidligere regninger fra din nuværende teleudbyder, da dit dataforbrug formentlig vil fremgå der. 

Hos langt de fleste udbydere vil du også kunne logge ind via deres hjemmeside og her få adgang til en oversigt over dit dataforbrug.

Hvilke aktiviteter bruger du data på?

Streaming på en telefon

Hvilke aktiviteter du bruger data på har stor betydning for, om dit dataforbrug er stort eller småt.

Bruger du primært data på at surfe lidt rundt på diverse nyhedsmedier og at tjekke Facebook i ny og næ, vil dit dataforbrug næppe være synderligt stort.

Vælger du derimod ofte at streame film på din mobil uden at være tilsluttet internettet via en Wi-Fi-forbindelse, vil dit dataforbrug formentlig være jævnt højt. 

Vi har herunder kreeret en tabel, der viser estimerede dataforbrug for en række populære online aktiviteter. 

Denne tabel kan forhåbentlig hjælpe dig med at få et indtryk af, hvorvidt dit dataforbrug ligger i den høje eller lave ende. 

Vær opmærksom på, at tallene i tabellen skal betragtes som vejledende. 

AktivitetDataforbrug
Streaming af indhold på Netflix, HBO Max og lignende 1 GB i timen
Streaming af liveindhold1,5-3 GB i timen
Videoopkald 3,75 MB i minuttet
Opkald uden video 250 KB i minuttet
Surfe på populære hjemmesider250 KB til 2 MB pr. sidevisning
Opdatering af styresystem>50 MB
Streaming af musik på Spotify1,2 MB i minuttet
Lytte til podcast1,2 MB i minuttet
Lytte til lydbøger28 MB i timen
Upload af billeder eksempelvis til Instagram eller Facebook2 MB pr. billede
Sende eller modtage et billede på SnapchatOp til 3 MB pr. billede
Afsendelse af mail100 KB pr. mail

Mulighed for fri data hos de fleste udbydere

Hvis du bruger rigtig meget data hver eneste dag via din mobiltelefon, kan det sagtens være, at den mest optimale løsning for dig vil være et abonnement med fri data inkluderet.

Langt de fleste udbydere byder nemlig efterhånden på et sådant abonnement, og det er på ingen måde en abonnementstype, der kommer til at ruinere dig. 

Hos de udbydere, der er mest konkurrencedygtige på parameteret ‘pris’, vil prisen pr. måned nemlig næppe overgå 149 kroner for et abonnement med fri data inkluderet.

Hvor meget data bruger en dansker i gennemsnittet?

Jævnfør data fra Styrelsen for Dataforsyning og infrastruktur brugte en mobilabonnement i gennemsnit 20 GB data månedligt.

I 2022 brugte en mobilabonnement i gennemsnit 20 GB data månedligt.

Selvsamme undersøgelse afslører i øvrigt, at danskerne dataforbrug har været stigende over flere år, hvilket blandt andet kan hænge sammen med, at det er blevet mere populært at streame film og TV via sin mobil i løbet af de seneste år, og at mange i dag sin mobiltelefon som hotspot, når de befinder sig et sted uden anden adgang til internettet.

Hvorvidt dit dataforbrug stemmer overens med gennemsnittet, er ikke til at sige. 

Måske ligger du over, måske ligger du under. Hvor om alting er, er dette i hvert fald noget, du let kan få indsigt i ved at tjekke regninger fra din nuværende udbyder.  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *