Spring til indhold
Hjem » Hvilken mobiltelefon var den allerførste?

Hvilken mobiltelefon var den allerførste?

  • af
Hvornår blev den første mobiltelefon opfundet?

Indholdsfortegnelse

I dag har stort set alle voksne mennesker en mobiltelefon – i hvert fald i Vesten – men sådan har det på ingen måde altid været. Mobiltelefonen er nemlig en relativt ny opfindelse, hvilket du kan læse mere om i denne artikel. Heri fortæller vi nemlig nuanceret om den første mobiltelefon nogensinde – hvornår den blev lanceret, hvor længe den kunne holde batteri, og hvor enormt stor og klodset den var. 

Den første mobiltelefon, der nogensinde blev fremstillet, var en Motorola DynaTAC. 

Denne mobiltelefon ramte markedet 1983, men faktisk blev der lavet en prototype af telefonen allerede ti år forinden – nemlig i 1973. 

Telefonen blev udviklet af Martin Cooper, hvorfor han kan kaldes for mobiltelefonens fader. 

En kæmpe mursten

I dag findes der nærmest ingen moderne mobiltelefoner, der ikke vil kunne opbevares i en lomme. 

Men sådan har det ikke altid været.

Motorola DynaTAC er et godt eksempel herpå. 

Denne var – og er – nemlig lidt af en mursten, hvilket blandt andet kommer til udtryk ved, at den måler 25 cm i højden og vejer hele 1,1 kg. 

Derudover er den kendetegnet ved at have en stor, grim antenne. Et element, som i dag er indbygget i samtlige mobiltelefoner.

Sløj batteritid set med nutidens øjne

Batteritiden for en Motorola DynaTAC er en halv time, hvilket – sammenlignet med moderne mobiltelefoner – må siges at være ekstremt sløjt.

Til gengæld er opladningen yderst tidskrævende. Hele ti timer skal batteriet nemlig lade, før det er fuldt opladet. 

Hvornår blev mobiltelefoner allemandseje?

Som bemærket blev den allerførste mobiltelefon opfundet i 1973, men der skulle gå mange år fra opfindelsen af denne, til mobiltelefoner blev allemandseje. 

Der er lidt forskellige holdninger til, hvornår man kan sige, at mobiltelefonen blev decideret allemandseje for danskerne, men der er relativt bred konsensus om, at der fra midt 90’erne og frem skete noget med udbredelsen, hvilket særligt hang sammen med, at der startede en priskrig mellem teleudbyderne i denne periode, hvilket gjorde, at nogle mobiltelefoner blev solgt for blot 1 krone stykket.

Tidligere havde mobiltelefoner været ganske dyre og noget, som langt fra alle danskere havde råd til at erhverve sig. 

I visse brancher var mobiltelefoner ret almindelige allerede tilbage i 1980’erne

Danmark adskiller sig fra en del andre lande, når det kommer til mobiltelefonens udbredelse.

Det forholder sig nemlig sådan, at mobiltelefoner var relativt udbredte i Danmark allerede tilbage i 1980’erne.

Dog ikke mobiltelefoner, som vi kender dem i dag. Dels var datidens mobiltelefoner både meget større og langt mindre funktionelle end nutidens.

Størstedelen af dem, der havde adgang til en mobiltelefon i 1980’erne, havde dette qua sit arbejde, da mobiltelefonen dengang var et populært arbejdsredskab for læger, håndværkere og sælgere. 

I 1980’erne var langt de fleste mobiltelefoner i Danmark integrerede i firmabiler, hvorfor telefonerne som regel blev kaldt for ‘biltelefoner’. 

Det var ikke usædvanligt, at et batteri til en biltelefon vejede flere kilo, og at selvsamme batteri fyldte det meste af bagagerummet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *